Äntligen kunde vi träffas på riktigt!
Fredagen den 29 april kunde SFTS:s styrelse äntligen ställa till med en träff för alla medlemmar. Det blev en riktig heldag med årsmöte, det vetenskapliga programmet Food Safety- how to deal with risks and benefits, postervisning och kvällsaktivitet med middag och mingel.
Under dagen hölls det med postervisning och de två bästa postrarna bland totalt 11 tävlande bidrag utsågs.
Vinnaren av SFT:s pris för bästa doktoravhandling inom toxikologi år 2021 korades också vid mötet.
Dagens program ägde rum i lokaler på Stockholms universitet och kvällens aktiviteter hölls på Naturhistoriska riksmuseet.
George Kass was trained as a biochemist. He received his PhD in biochemical toxicology from the Karolinska Institute in Stockholm in 1990. After a post-doc at the Swiss Federal Institute of Technology in Zurich he returned to the Karolinska Institute as Assistant Professor. In 1994 he moved to the University of Surrey in the UK where he became Professor of Toxicology. He moved to the European Food Safety Authority in 2009, where is Lead Expert in toxicology.
George Kass was awarded a DSc from the Karolinska Institute and the University of Turku in Finland and he holds or has held visiting posts with the University of Surrey, the National University of Ireland in Galway, Newcastle University, the University of Turku and the University of Rome.
He has published over 140 papers in the field of toxicology and chemical risk assessment. A substantial part of his research has focused on the molecular mechanisms of drug toxicity and on liver injury. Currently, he is Associate Editor of Toxicology and Applied Pharmacology and on the editorial board of Chemico-Biological Interactions. In 2020, he was elected to the Académie d’Agriculture de France.
09:15 Registration
09:30 Årsmötesförhandlingar
10:45 Registration and Coffee
11:00 Welcome
Oskar Karlsson, SFT Chair, SciLifeLab, Stockholm University
Jenny Aasa, SFT Board Member, Moderator, Swedish Food Agency
11:10 Food safety assessment in the EU: How can new approaches help?
George Kass, Keynote speaker, European Food Safety Authority (EFSA)
11:50 Foods, hazard, and risk – application of the risk analysis framework at Livsmedelsverket
Roland Lindqvist, Swedish Food Agency
12:20 Lunch and poster presentations
13:20 The SFA Risk Thermometer and integration of effect data to advance chemical risk characterization
Salomon Sand, Swedish Food Agency
13:50 Dietary contaminants from the nutritional epidemiology perspective – some examples
Agneta Åkesson, Karolinska Institutet
14:20 Coffee break
14:40 RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) – an effective tool to exchange information about serious risks detected in relation to food or feed
Joakim Meuller Bäckman, Swedish Food Agency
15:10 Poster award presentations and announcement of SFT PhD thesis prize
15:45 End of the annual meeting
16:15 Environmental monitoring of contaminants and their effects in Swedish biota
Anne Sørensen, Sara Danielsson, and Sara Persson
17:00 Dinner and mingle
VILL DU ATT DITT FÖRETAG SKA SYNAS PÅ ÅRSMÖTET?
Bli SFTs stödmedlem!
Som stödmedlem får du vara med och stödja SFTs arbete samtidigt som din logga syns på vår hemsida och i samband med våra årsmöten.
SFTs ÅRSMÖTEN
SFTs årsmöten är ett uppskattat sätt att träffa kollegor, knyta nya kontakter och lyssna på spännande föredrag om forskning och framsteg inom toxikologi.
Årsmöten äger rum varje år i slutet av april och är en heldags aktivitet där föreläsningar, posterpresentationer och mingel ingår.
Varje årsmöte har sitt eget tema som löper som röd tråd genom dagen.
© Copyright. All Rights Reserved.